Mutluluk, öznel bir algıdır. Her ne kadar kişiden kişiye göre bunun bilgisi değişse de genel olarak bir çocuğu ve bir yetişkini neyin mutlu edeceğini kestirebiliriz. Örneğin bir çocuk oyun oynarken, dondurma yerken keyif alır. Bir yetişkinin de belki mutlu olması için ekonomik özgürlüğe sahip olması gerekir. Bu yüzden sizinle paylaşmak istediğim konu, ekonomik özgürlüğe ulaşmak için mutluluk yolunda, yaşamımın anlamını bulduğum bu mesleği tanıtmaktır. Ayrıca benimle aynı yaşam anlamını yüreklerinde taşıyan fakat henüz onu bulamamış olanların saklı kalmış mutluluk yolunu keşfetmeleri için yardım edeceğim.
“İyi bir şeyle karşılaştığın zaman, yapman gereken ilk şey bulabildiğin insanla onu paylaşmaktır, bu şekilde iyilik öyle yayılır ki nereye gittiğini bilemezsiniz.” – FORREST CARTE
Evet, hayatımda çok önemli bir yere sahip olan ve beni mutlu eden bir yol buldum. Bu yol beni hayallerime ulaştıracaktı. Bu yüzden Forrest CARTE’in sözüne güvenerek, bulabildiğim kadar insana bu yolu anlatmak istiyorum. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) nedir? Bu bölümü tercih eden bireyde olması gereken özellikler nedir? PDR hangi puan türüyle öğrenci alır? Bu konular üzerinde kısaca durarak yazıma başlamak istiyorum. Bakarsınız, öyle bir yayılır ki mesleğim birçok kitle tarafından tercih edilir, desteklenir ve savunulur.
PDR NEDİR?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, koruyucu bir ruh sağlığı hizmeti ve profesyonel yardım sürecidir. Bireylerin yaşadığı gelişimsel ve günlük sıkıntılarla ilgilenir. Bu konuda danışmanlık ve rehberlik hizmetini sunar. Bireyin ruh sağlığı bozuk değildir. Fakat bazı sıkıntılar, bireylerin gelişim süreçlerini etkileyerek gelecek yaşamında kalıcı sorunlar oluşturabilir. Birey bu sıkıntılarla nasıl başa çıkacağını her zaman bulamaz ve yardıma ihtiyaç duyar. Her birimizin desteklenmek istediği ve farklı bakış açısıyla, kendimize bakmamıza yardım eden birine ihtiyaç duyduğumuz bir dönem olmuştur. O gün, gözlerinizin önünde beliriverdi biliyorum. Sadece hayal edin. Belki daha doğru bir karar almamız gerekiyordu hayatımızda ya da gerçekten karşılaştığınız olayın karşısında henüz hazırlıklı değildiniz ve ne yapacağınızı bilemiyordunuz.
“Kaybolan kılavuz arar.” – Kemal SAYAR
İşte bu noktada psikolojik danışmanlar uzman desteğiyle hizmet verir. Tekrar hatırlatmak için önemli gördüğüm husus: Bu süreç profesyoneldir ve herkes bu sürece dahil olmamalıdır.
PDR BÖLÜMÜNÜ KİMLER TERCİH ETMELİDİR?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mesleğinin ilk temeli, danışan ve danışman arasında kurulan terapötik iletişim sayesinde gerçekleşir. Bu sürecin daha iyi olması için mesleki bilginin yanı sıra danışmanda bulunması gereken bazı özellikler mevcuttur. Bu niteliklerin her biri, birbirinden bağımsız yani bir sıralamaya konulamayacak kadar önemlidir. Bu bölüme girmeyi düşünen bireyin özellikleri; iletişim ve etkileşimi güçlü, konuşmayı ve dinlemeyi seven, potansiyel, ilgi ve yeteneğe önem veren, sabırlı, anlayışlı, empati yeteneğine sahip, sosyo-kültürel farklılıklara saygı duyan, değişime ayak uydurabilen ve mesleki anlamda iyi hizmet verebilmek için sürekli olarak kendini geliştirecek motivasyona sahip olması gerekir. Olmazsa olmaz bir şey daha söz konusuysa, lütfen bu mesleğe severek gelin. Severek seçin. Sevmeden yapılan hiçbir şey büyümüyor, yetişmiyor, faydalı olmuyor. Anlamsız oluyor. Sizi de çevrenizi de bu anlamsızlık yoracaktır. Bu sebeple yaşam doyumu alabileceğiniz mesleği seçmenizi umuyorum.
HANGİ PUAN TÜRÜ İLE PDR BÖLÜMÜNE GİREBİLİRİM?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümü EA (Eşit Ağırlık) puan türü ile tercih edilir. İlk 2 yıl eğitim dersleri, son iki yıl ise daha çok ruh sağlığı dersleri ağırlıklıdır. 4 yıllık bir eğitim sürecinin sonunda mezun olan birey, psikolojik danışman unvanı alır. Bir başka yazımızda, ayrıntılı olarak yer vereceğimiz birçok çalışma alanına sahiptir. Geleceğinizi net bir şekilde tasarlayabildiğiniz ve kafanızdaki soru işaretlerini cevaplandırabilme umuduyla sonraki yazımda görüşmek üzere.