Sen Kafanda Kurmuşsun: Overthinking

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

Bazı insanların basit gibi görünen bir olayı defalarca baştan kurgulayıp ‘ya şöyle olsaydı’, ‘keşke bunun yerine şunu yapsaydım’, ‘gerçekten böyle mi oldu acaba’ şeklindeki sözlerine şahit olmuşuzdur veyahut bu düşüncelere kapılan bizlerizdir!

Overthinking, İngilizceden Türkçeye aşırı düşünme olarak çevrilir. Geçmişteki, şu anki veya geleceğe yönelik konular üzerinde olağandışı bir düşünme halidir. Yerinde ve yeteri kadar zaman ayrıldığında düşünme eylemi baş etme becerileri edinme konusunda, planlı ve düzenli olma hakkında bizlere yardımcı olabilmektedir. Düşünme eylemi normalin üstüne çıktığında ise işler biraz karmaşıklaşabilir. Günlük işlerimizi yapmamızı engellediğinde, yakın ilişkilerimizi bozma aşamasına geçtiğinde sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Overthinkinge sahip olmak ise hayatımızın sonu değildir. Bununla baş etmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Kabullenmek

Bir problem yaşadığımızda üstesinden gelmenin ve başarıya ulaşmanın ilk ve en büyük adımı onu kabullenmektir. Siz de overthinkinge sahip olduğunuzu düşünüyorsanız onu kabullenerek işe başlayabilirsiniz.

  • Boş zamanlarınızı doldurmak

Bazen yapacak işlerimiz olmadığı için düşüncelere dalarız ve işin içinden çıkamayabiliriz. Bu zamana kadar yapmayı ertelediğiniz işleri bir sıraya koyup yapmaya başlamak boş zamanlarınızı doldurup odağınızı başka konulara yöneltmenize yardımcı olabilir.

  • Mükemmeliyetçilik

Her şeyin müthiş bir nizamda olmasını ve her şeyin kontrol altında olmasını beklemekten vazgeçip hedefe ulaşırken bazı şeylerin eksik kalabileceğini kabul ederek başlayabilirsiniz.

  • Bir saat belirlemek

Örneğin akşam saat 7’ den sonra bu konu hakkında düşünmek için kendime yarım saat vereceğim diyip gün içinde aklınıza bir düşünce geldiğinde hayır bunu şimdi düşünemem ayırdığım saat diliminde düşüneceğim diyebilirsiniz.

  • Somutlaştırmak

Zihninizde onlarca birbirine girmiş olan düşünceleri yazıya dökerek onları görebileceğiniz elinizde tutabileceğiniz somut bir eşyaya dönüştürebilirsiniz.

  • Konuşmak

Size iyi gelen ve saygı duyan insanlarla düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

  • Uzaklaştırmak

Sizi kaygılandıran, üzen, panik atak geçiriyormuş hissine kapılmanıza sebep olan insanları, işleri hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Psikolojik rahatsızlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir