Ne için doğdun karar verdin mi?
İnsan dünyaya sadece yaşamak için gelmiş olamaz. Yaşamaya değer bir şeylerde bulmalı. Daha önce bunun üzerine çok düşünmüş, kafanı kurcalamış olabilirsin. Yaşayan her canlının bu dünyada varlığını gerekli kılan, özel bir anlamı vardır. Bu anlamı bulduğumuzda hayatın sırrı da bir ölçüde çözülür. Sırrı çözebilmek bir yolu bitirmek değildir. Tamamen tüm sırrı çözemeyiz. Ama ipuçlarını yakalayabiliriz.
Biz biliyoruz ki gelişimin sonu yok. Bu meslekte sürekli mesleki bir yolculuk geçireceğiz. Bu yolculuk zor olabilir. Yola çıkmaya istekli ve hazırlıklı olduğumuzda mücadeleye karşı dayanıklılığımız artacaktır. Hayatımıza hangi yoldan yürüyeceğimize gelin birlikte karar verelim. Bu kararın zor olacağını düşünmüyorum. Eğer ilgi ve ihtiyaçlarının farkındaysan, sözgelimi kendini tanıma basamağını başarıyla atlatıyorsan yazımızı okurken, sana en uygun noktada kalbinin çanları çalacaktır.
“Yaşam üslubumuz; yaşama bakış açımız, olayları nasıl karşıladığımız, dünyayı nasıl algıladığımız 5-6 yaşına kadar gelişmeye ve değişmeye devam eder. Ancak 5-6 yaşına geldiğimizde kalıcı olarak artık yaşam üslubumuz oluşmuştur. Hayatımızın geri kalanını yaşarken, bu yaşam üslubunu seçimlerimizde görebiliriz. Ben bu mesleği özel olarak sevmemin nedenini kendi içimde tarttığımda, bu bilginin doğruluğunu ispatladım. Peki ya sen? Doğru yerde ve doğru yolda mısın?”
Alfred ADLER
Bu yazımızda PDR bölümünün zengin çalışma alanlarını sizinle paylaşacağım. Keyifli okumalar diliyorum.
MEB’e Bağlı Kurumlarda Psikolojik Danışman Olmak:
Okullara Psikolojik Danışman olarak atanabilirsiniz. Bunun için KPSS’ye girmeniz gereklidir. Haftalık çalışma saatiniz 30 saat olarak belirlenmiştir. Okulda çalışan Psikolojik Danışman, diğer öğretmenlerin maaşı ile aynı miktarda ücret alır. Bu ücret 4.000-4.500 TL arasında değişir. Ayrıca 2 aylık yaz tatili izni vardır.
Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Psikolojik Danışman Olmak:
RAM’da Psikolojik Danışman olarak çalışmak güzel bir tercih olacaktır. RAM bünyesinde çalışan psikolojik danışman, okullarda görev yapan psikolojik danışmanların okul içerisinde yaşadıkları problemlere karşı destek olur. Özel eğitime gereksinim duyan öğrencileri, ilgili kurumlara yönlendirerek kaynaşma programları hazırlar. Bu alanda çalışmak için de KPSS’ye girerek atanmak gerekir. MEB’e bağlı olarak görev yapar. Ücreti, çalışma saatlerinin fazla olması sebebiyle daha yüksektir. 5700 TL civarında maaş alır. Yaz tatili izni yoktur. Meslekte ilk 10 yılını henüz doldurmamış psikolojik danışmanın, yıllık izin hakkı 20 gün, görevinde 10 yılını tamamlamış ise 30 gün yıllık izne sahiptir.
İnsan Kaynakları Uzmanı Olarak Çalışmak:
IK Uzmanı şirket ile kurum arasındaki ilişkiyi daha güçlü hale getirir. Çalışanın ve işverenin motivasyonunu ve çalışma stratejilerini düzenler. Bu yüzden IK Uzmanı olmak isteyen bireyin, insanlarla iletişimi güçlü ve kişisel motivasyonu, mesleki bilgisiyle donanımlı olmalıdır. Bu bölümde çalışmak için çok iyi seviyede yabancı dil bilmeli ve yüksek lisansı başarıyla bitirmelidir. Bu alanda çalışmayı arzu ederseniz, şirketlerin eğitimle ilgili bölümlerinde ve kurumların insan kaynakları alanında uzman olarak çalışabilirsiniz. Büyük şirketlerde çalışırsanız yüksek ücretler almanız da mümkün olacaktır. Şirketler özel koşullarını oluşturduğu için izin konusu şirket ile uzman arasında yapılan anlaşmaya göre değişiklik gösterebilir.
Akademik Olarak İlerlemek:
Üniversitede akademisyen olarak çalışmayı dilerseniz ilk olarak yüksek lisans yapmanız ve bunun yanında ALES ve YDS/YÖKDİL sınavlarına girmeniz gerekir. Bu sınavları başarıyla geçerek akademisyen olma hayallerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Şunu da unutmamak gerekir ki mezuniyet not ortalamanız, diğer sonuçlarla birlikte değerlendirilerek sonucunuzu etkiler. Bu yüzden okul ortalamanızı yüksek tutmak durumundasınız. Tavsiyem okul ortalamanızı 3.00’ün üzerinde tutmaktır. Maaş konusuna da değinecek olursak, bir araştırma görevlisi 2020 yılında 5.800-6.300 TL arasında aylık ücret almaktadır. Akademisyen olarak görev yapmak; eğitiminize devam ederek, kişisel gelişiminize katkı sağlar. Aynı zamanda çalışma imkanı sayesinde tercih etme arzusunu da içimizde kabartıyor.
YLYS Programı İle Yüksek Lisans ve Doktora Sürecini Tamamlamak:
Yurt dışında eğitim görmek ve ülkeme geri dönüp daha iyi işler yapmak istiyorum diyorsan ve eğitim ücretleri gözünü korkutuyorsa bu yazı içinizi rahatlatacak diyebiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı YLYS Programı ile öğrencilerine destek oluyor. Öğrenciler bu program sayesinde yüksek lisans ve doktora sürecini yurt dışında çok iyi üniversitelerde tamamlayabiliyor. Aynı zamanda uyulması gereken başvuru şartları var. Daha detaylı bilgi için linki yazımın altına bırakıyorum. Hayallerinden hemen vazgeçme. Yapılması gereken her şeyi yap. Şimdiden yabancı dil geliştirmek için kendini hazırla.
Link adresi: https://yyegm.meb.gov.tr/
Özel Danışmanlık Merkezi Açmak:
Danışmanlık merkezi açmak için PDR lisans mezunu olmanız yeterlidir. Ancak gerekli mesleki eğitimlere ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin, Aile Danışmanı olmak istiyorsunuz bunun için mezun olduktan sonra 450 saatlik Aile Danışmanlığı Eğitimi almanız gerekir. Ek eğitimlerle donanımınızı artırmanız mesleğinizi yaparken size yardımcı olacaktır.
Yüksek lisans tercih ederek de Aile Danışmanı olabilirsiniz. Bunun için 450 saatlik eğitim almanıza gerek yok. Özel danışmanlık merkezi açmak, kendi işinizi kurmak cesaret ister. Bu işin tatlı ve güzel yanı bu cesareti yaşamaya değer. Toplumda biraz ün ve mesleki bilgi birikiminiz sizi idealist ve seçilen bir danışman yapabilir.
Klinik Psikolog Olmak:
Klinik Psikolog olmak için yüksek lisans eğitiminizi bu alanda tamamlayabilirsiniz. PDR mezunları bu alanda yüksek lisans yapmak için büyük ücretler ödemek zorunda kalıyor. 30.000 ile 60.000 arasında değişen ücretlere sahiptir.
Üniversitede PDR Merkezi Biriminde Çalışmak:
Üniversitede PDR Merkezinde çalışmak için KPSS ile atanmak gerekir. Çalışma saati, hangi üniversitede çalıştığınıza bağlı değişiklik gösterebilir. 4.000-4.500 TL arasında aylık ücret alır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Bağlı Çalışmak:
Özel kreşler ve gündüz bakım evlerinde çalışabilirsiniz. Ücret, çalıştığınız kuruma bağlı değişiklik gösterebilir.
TSK’da Rehberlik ve Danışma Merkezinde Çalışmak:
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışmak özellikle erkekleri ilgilendiren bir alandır. Bu birimde asteğmen statüsünde çalışmayı daha çok tercih edebilirsiniz.
Adalet Bakanlığına Bağlı Kurumlarda Görev Yapmak:
Bilirkişi (Uzman) veya Pedagog olarak çalışabileceğiniz alanlardır. KPSS puanına ihtiyaç duyulur. Adalet Bakanlığının atamaları PDR mezunları için Pedagog kadrolarıdır. Çocuk ve Aile Mahkemeleri, Çocuk Islah Evlerinde çalışmalarını yürütürler. Bu kadrolarda çalışmak çok titizlik ve yoğun çalışma ister. Çünkü uzman olarak yazacağınız bir rapor, bireyler hakkında ne karar verileceğini büyük oranda etkiler. Dolayısıyla bu durum da bireylerin hayatını iyi yönde ve kötü yönde değişmesine sebep olabilir. Doğru kararlar vermek bizim mesleğimizde oldukça önemlidir.
İl ve İlçelerde Kaymakama Bağlı Görev Yapmak:
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda çalışmasını sürdüren PDR mezunu birey, toplumda yardıma muhtaç insanları belirler, gerektiğinde ev ziyaretleri yapar. Engelli ve yaşlılık maaşları ile ilgili faaliyetler yürütür. Kendi yaşadığınız il ve ilçede boş kadro varsa, bu alana girmeniz mümkündür. KPSS’’den en az 60 puan almak gerekir. Bazı özel şartlarda aranabilir. Örneğin, bilgisayar programı bilmenizi ve yabancı dilinizin iyi olmasını isteyebilirler. Bu alanda “Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi” olarak çalışabilirsiniz.
Huzurevi ve Yaşlı Bakım Evinde Görev Yapmak:
Yaşlı bireylerle çalışmaya gönüllü olan arkadaşlarımıza, bu alanda çalışmayı tavsiye edebilirim. Yaşlı bireylere psikolojik destek vererek çalışmasını sürdürür. Onların son dönemlerini yaşarken, ortaya çıkması muhtemel sorunlarına ruhsal açıdan yardım ederek, huzurlu bir dönem geçirmesini sağlayabilir. Maaşı 2.000-4.000 arasında değişmektedir.
MSÜ’de Görev Yapmak:
Psikolojik Danışman, yapılan alımlara göre Milli Savunma Üniversitesi’nde boş kadroya yerleşebilir. 4.000- 5.000 arasında maaş alır. Bu alanda çalışmak istiyorsanız yapılan ilanları takip edebilirsiniz.
KIZILAY ve YEŞİLAY Benzeri Kurumlarda Çalışmak:
Yabancı dil seviyesinin iyi derecede olması istenmektedir. YEŞİLAY kapsamında çalışmak isteyen Psikolojik Danışman ilanları takip etmelidir.
Belediyelere Bağlı Kurumlarda Çalışmak:
Kültür Merkezi, Aile Gençlik Merkezi, engelli bireyler için kurulan Engelli Eğitim Merkezleri’nde çalışmak üzere Psikolojik Danışmanlar görev alabilir. Maaşı 2.000- 4.000 arasında değişebilmektedir.
Rehabilitasyon Merkezlerinde Çalışmak:
Psikolojik Danışmanlar rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilir. Özel eğitime gereksinim duyan bireylere yardım eder. Ayrıca bu durumda ailelerle iş birliği içerisinde olur ve onlara psikolojik destek hizmeti verebilir. Maaş 2.000-4.000 arasında değişir.
Çalışma alanları ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeye çalıştığımız bu yazıda, umarız ki, yolunuzu bir nebze aydınlatabilmeyi başarabilmişizdir. Doğru kararı verdiğinizde bunu hissedeceksiniz. Bu başarı sizi değiştirecek, iyileştirecek ve özgürleştirecektir.
Yaşamak budur her zaman. Seçimler ve sonuçlar arasında denge kurmaktır.
JEAN PAUL SARTRE