Okula Gitmek İstemiyorum!

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

Okula ilk başladığımız günü hatırlayalım. Mutluluk hissinin yanında hepimizin içinde biraz da endişe vardı. Okula gitme konusundaki bu endişe duygusunun, bazı çocuklarda hiç bitmediğini hatta zamanla yoğun bir korkuya dönüştüğünü görürüz. Çocuklar bu durumda okula gitmekten kaçınır. Bazı çocuklar ise ilerleyen dönemlerde farklı nedenlerden dolayı okula gitmek istemezler, okula gitmekten korkarlar. Zaman geçtikçe de bu korku yerini fobiye bırakır.

 Okul fobisi, çocuğun çeşitli nedenlerden dolayı okula gitmek istememesi, okula gitmemek konusunda ısrar etmesi olarak tanımlanabilir. Çocuk okula gitmemek için kendini hasta gibi gösterebilir. Bazı durumlarda okulda gerçekten hasta olur ancak okul dışında hiçbir rahatsızlığı kalmaz. Çocuk; mide bulantısı, kusma, titreme, ateş bazı ciddi durumlarda bayılma yaşayabilir.  

Okul fobisi, çocuk okula başladığı ilk yıllarda ortaya çıkmak zorunda değildir. İlerleyen yıllarda bazı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Okul fobisine neden olan bazı durumlar:

  • Annenin çocuğa aşırı bağlı olması
  • Çocuğun tek çocuk olması
  • Çocuğun sınıfta kendini yalnız hissetmesi
  • Öğretmenin tavrı
  • Çocuğun yeni doğmuş kardeşi varsa kardeşini kıskanması

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında çocuk önce doktor muayenesine alınır. Eğer gerçekten bir rahatsızlık görülmüyorsa psikolojik destek alır. Ailenin, sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanı ile bu süreçte devamlı iletişim halinde olması gereklidir.

Makale Kategorileri:
Aile ve çocuk gelişimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir