Depresyonda olan kişi duygusal olarak çöker. Mutsuz, isteksiz, bitkin, umutsuz ve tahammülsüzdür, hiçbir şeyden zevk alamaz. Ancak depresyonda olan kişilerin hepsinde belirtiler bu şekilde olmayabilir. Maskeli ya da gülümseyen depresyon olarak da tarif edilen depresyon çeşidi daha çok bedensel hastalık belirtileri ile ortaya çıkar. Bazen depresyon yüzeyde olandan daha karmaşıktır ve daha zor teşhis edilir. Çünkü semptomlar atipiktir, yani belirtileri bizzat depresyondaki kişi tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizlenebilir. Gizli depresyon yaşayan kişilerin teşhis ve tedavisi daha zordur. Bu kişiler uzun süre depresyona maruz kaldıkları için duymama, felç, ağrı, yorgunluk gibi başka sağılık sorunları yaşayabilir ve çoğunluk bu tür sorunlar sayesinde teşhis alır.
Depresyondaki insanların günlerini hep yatarak ve mutsuz geçirdikleri düşünülür. Oysa herkes depresyonu aynı şekilde yaşamayabilir, bazı kişiler depresyonda olduklarının bile farkında olmayabilir. Birinin hem neşeli olup, gülümseyen bir yüze sahip olması, onun alttan alta gizli yani maskeli depresyon yaşıyor olabileceği gerçeğini değiştirmez. Maskeli depresyonu anlamanın bir yolu onu bir maske gibi düşünmektir; kişiler dış dünyaya yaşadıkları bu sorunla ilgili en ufak bir ipucu vermezler. Normal depresyondan farklı olarak bu kişilerin genelde tam zamanlı bir işleri vardır, bir evin ve ailenin sorumluluklarını yerine getirirler, spor yaparlar ve aktif bir hayatları vardır. Maskelerini taktıkları sürece, insanların arasında her şey mükemmel hatta bazen kusursuz görünür.
Maskeli Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Maskeli depresyon kadınlarda daha fazla görülür bunun nedeni ise tamamen hayatta aldıkları roller görevler ve sorumluluklarla alakalıdır. Maskeli depresyon belirtileri nelerdir:
- Hayattan zevk alamama
- İştahta değişiklikler
- Kişide karar vermede zorluk yani kararsızlık
- Değersizlik düşüncesi
- Uyku bozuklukları
- İştah kaybı
- Konsantrasyon bozukluğu
- Unutkanlık
- Motivasyon bozukluğu
- Sürekli kendimizi suçlamak
- Karamsarlık
- Geçmişte yaşananlara takılmak
- Cinsel işlev bozuklukları