Gençlerin İnzivaya Çekilmesi: Hikikomori

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

Günümüzde gençler günlerinin çoğunu kendi odalarında geçirir ve temel ihtiyaçlar dışında dışarı çıkmak istemezler. Bu durum asosyal gençlerin yetişmesine neden olur. İnsanların sosyal hayattan el ayak çekmeleri, insanlardan uzaklaşarak kendi dünyalarında bulunmak istemeleri psikoloji literatüründe ‘’hikikomori’’ olarak adlandırılır. Hikikomori Japonca bir kavramdır, Türkçedeki karşılığı geri çekilmek, içe kapanmaktır.

Japon psikiyatristler, gençlerin asosyalleşmesini incelemiş ve bu asosyalleşmenin nedeninin psikolojik bir rahatsızlık olduğunu bulmuşlardır. Bu rahatsızlığı da hikikomori olarak adlandırmışlardır. Japon gençlerde görülmeye başlanan bu rahatsızlık günümüzde dünya genelinde görülür olmaya başlamıştır.

Hikikomori Belirtileri

Hikikomori sahibi bireyler: odalarından çıkmaz, bütün zamanını orada geçirmek ister, bilgisayar başında saatlerini geçirebilirler, odasında oyunlar oynayabilirler, dağınıktırlar, karamsar ya da depresif olabilirler. Genel hatlarıyla hikikomori belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.   

– Evden dışarı çıkmamak
– Kimseyle konuşmamak
– Odadan dışarı çıkmak istememek
– Sosyal hayattan kopmak
– Arkadaşlıkları bitirme
– Aşırı stres
– Sinirlilik
– Saldırganlık
– Uykusuzluk

Asosyalleşmenin Artmasıyla Ortaya Çıkan Hikikomori Nasıl Tedavi Edilir?

Bazı hikikomori sahibi kişiler yıllarca evden hatta odalarından çıkmıyorlar. İnsanların onları eleştireceğini düşünerek çoğu sosyal aktiviteden uzak duran asosyalleşmiş bireyler için uzman desteği önemlidir. Davranışın nedeni geçmiş yaşantılar, travmalar ya da sağlıklı bir egoya sahip olmama olabilir. Tam olarak nedeni anlaşılamadığı için tam bir tedavi de bulunamamıştır. Hikikomori tedavisine ilişkin araştırmalar halen devam etmektedir. Tedaviye yönelik şimdiye kadar yapılan araştırmalar gösteriyor ki, hikikomori sahibi bireylerin aileleri bu hastalığın bilincinde olursa tedavi daha çabuk etki gösteriyor. Bireysel psikoterapi ya da aile terapisi gibi tek bir terapi yerine çoklu terapilerin tercih edilmesi hikikomori sahibi kişilerin tedavi sürecinde daha çok işe yaramaktadır.

Makale Kategorileri:
Psikolojik rahatsızlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir