Evlilik iki kişilik bir yolculuktur. Denge ister, emek ister, özveri ister, paylaşım ister ve biliyoruz ki yollar hep düz olmaz. Virajlarda dikkat, yokuşlarda kuvvet ve inişlerde sabır ister! İki gönül bir olunca samanlık seyran olur, evet ama söz konusu evlilik olunca gerçeklerden bahsetmemek de olmaz. Maddiyat, gelecek planları, cinsellik, özel alan gibi farklı görüşte olmanızın ilişkinizi etkileyeceği önemli konuları evlilik öncesinde partnerinizle masaya yatırmanızda fayda var. Unutmayın ki her konuda aynı fikirde olmanız şart değil. Önemli olan ortak paydada buluşabilmek!
Peki evlenmeden önce partnerimizle hangi konuları konuşmalıyız biraz da bundan bahsedelim.
1- Evin Geçimini Kim Sağlayacak?
Finansal durum konuşulması gereken konulardan biridir. Sevgililik döneminde bu konuyu konuşmak rahatsız edici olsa da evlilik öncesi süreçte konuşulması gerekiyor. Çift maaşlıysanız ortak bir bütçe mi oluşturacaksınız? Tek maaş var ise bütçe planlaması nasıl olacak? Tüm parayı harcamayı mı tercih edersiniz yoksa birikim yapmayı tercih eder misiniz? Gibi sorular üzerine konuşmak ileride karşılaşılabilecek problemlerin önüne geçecektir.
2- Evde İş Bölümü Nasıl Sağlanacak, Kim Hangi Sorumluluğu Alacak?
Ev içinde tüm sorumluluğu tek kişinin üstlenmesi, aile içi iletişim bozukluğuna, fizyolojik ve psikolojik sorunlara sebep olabilir. Oysa iş bölümü yapılması işlerin daha çabuk bitmesine ve birbirinize ayıracağınız vaktin artmasına neden olacaktır. Örneğin güç gerektiren bazı işleri erkeğin yapması, beceri isteyen işleri ise kadının yapması gibi.
3- Çocuk Sahibi Olmak ve Çocuğun Nasıl Yetiştirileceği Konusu
Çok mühim olan çocuk konusu mutlaka konuşulması gereken konulardan biridir. Eşlerin, çocuk sahibi olmak isteyip istemediklerini birbirlerine evlenmeden önce dürüstçe söylemeleri gerekir. Partneriniz eğer çocuk istiyorsa kaç çocuk istiyor ve bunu evliliğin hangi döneminde istiyor? Buna uygun bir doğum kontrol planlaması yapabilirsiniz.
4- Aileler Evliliğinizde Hangi Mesafede Olacak?
Bu konuda bir denge kurmak adına aile ziyaretlerini, telefon konuşmalarını, misafirlikleri önceden konuşarak ve hassasiyetleri paylaşarak ileride yaşanacak sorunların önüne geçmek mümkün. Eğer aile bağlarınız güçlüyse bayramlar seyranlar derken sürekli bir bahaneyle kalabalıklar bir araya gelir, el öpmeler, selamlaşmalar havada uçuşur. Bazıları bu kalabalıktan hoşlanırken bazı eşler buna olumsuz bakar. Aile dinamikleri, zaten var olan geleneklerle kendi gelenekleriniz arasındaki dengeyi bulmakla ilgilidir.
5- Hayat Hedefleriniz, Hayalleriniz Neler?
Hayalinizdeki kariyer için çaba gösteriyor musunuz? Bu kariyer planlarınızın arasında yurt dışında çalışmak gibi düşünceler varsa eşiniz destekliyor mu? Birbirinizin kısa ve uzun vadeli planlarını anlamak, çok da öngörülemez olsalar bile gelecekte atılacak adımların kafanızda bir taslağı olmasına yardımcı olacaktır.
6- Cinsellik
Çiftlerin beklentiler ve sınırlar hakkında konuşması, cinsel birlikteliğin sıklığı, tercihler, fanteziler gibi konularda fikirlerini paylaşmaları, birbirlerini anlayabilmeleri açısından önem taşıyor.