Her birimiz farklı bir kişiliğe sahibiz. Kendimizde beğenmediğimiz özelliklerimizi değiştirmek için çabalayabiliriz ancak başkalarının kişiliğini değiştiremeyiz. Bu yüzden bize iyi gelmeyeceğini düşündüğümüz insanlardan kaçamıyorsak, onlarla iyi anlaşma yollarını öğrenebiliriz. Bu yazıda sizlere egolu insanların özelliklerinden ve onlara karşı nasıl davranışlar sergilememiz gerektiğinden bahsedeceğim. Öncelikle, size biraz egodan bahsedeyim. Ego, Latinceden gelen bir kelime. Anlam olarak ‘benlik’, ‘bencillik’ ve ‘ben’ gibi ifadeleri karşılıyor. Ayrıca bu Sigmund Freud’la özdeşleşen bir psikanaliz terimidir. Ego, insanın kişisel özelliklerini koruyarak bilinçaltı isteklerinden bazılarına izin verme halidir ve her insanda bulunur. Egonun ortaya çıkmasında yetiştirilme biçimi, sosyoekonomik düzey, anne-baba tutumları, fiziksel sağlık, okul başarısı ve arkadaşlık ilişkileri başta olmak üzere bireylerin benlik saygısı düzeylerini etkileyen ve bundan etkilenen pek çok faktörden söz etmek mümkündür.
Ego kavramında vurgulanması gereken en önemli nokta “ben” ile başlayan cümlelerdir. Bir kişi bu cümleleri çok kuruyorsa burada bir dengesizlik var demektir. Egolu bir insan olup olmadığımızı anlamak için kendimize şu soruları sorabiliriz:
“Acaba ben hep haklı olmaya çalışıyor muyum?”
“İnsanların sınırlarına ne kadar saygılıyım?”
“İnsanları olduğu gibi kabul edebiliyor muyum?”
“Kendimi çok övüyor muyum?”
“Eleştiri kaldırabiliyor muyum?”
Egolu insanlar, ego ve süperego arasındaki dengeyi kaçırır ve aşağılık kompleksinin de etkisiyle devamlı kendisini kanıtlama çabasına girer. Kendisini diğer insanlardan üstün görür, yanlışlarını kabul etmez ve her başarıyı kendisi üstlenmek ister. Kısacası, egoist insan kendisini konuşmalarıyla belli edebilir. “Ben istiyorum, ben yapıyorum, ben iyiyim.” gibi cümlelerin ardı arkası gelmez.
Egoyu yenmek için, öncelikle her insanın eşit olduğu ve aynı ölçüde değerli olduğu bilinmelidir. Bu konuda ebeveynlere çok büyük bir iş düşer. Bir çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey, kendi egosuyla başı belada olmayan yetişkinler tarafından desteklenmektir. Ebeveynler, çocuklarının gerçek problemlerle karşılaşmasına izin vermelidir. Eleştiri dilinden çok motive edici olmalı, karar verme becerilerini desteklemelidirler.
Peki, biz egoist insanlarla karşılaştığımızda neler yapabiliriz?
Egoist insanlarla karşılaştığımızda; bu insanlara karşı kabalaşmamalı ve her zaman yumuşak bir dil kullanmalıyız. Çünkü, egolu insanlarda yetersizlik duygusu hakimdir ve aslında çok kırılganlardır. Örneğin kendisini çok öven bir insanla karşılaştığımızda “Öylesin, evet.” gibi cümlelerle bu duruma bir son vermesini sağlayabiliriz. Başka bir alternatif ise, ona kendi ilginizi çeken ve onun ilgilenmediği konulardan da bahsedebilir ve kendinizi de ön plana koyabilirsiniz. Bu insanlarla uzun uzun tartışmalara girmenin bize sadece enerji ve vakit kaybettireceğini unutmamalı ancak kendi fikrimizi belirtmekten de kaçınmamalıyız.
Aslında öyle olmadıklarını göstererek kırılganlıklarıyla onları başbaşa bıraksak olur mu ki ?
Bunu yaparak onları daha büyük bir duygusal çöküntüye sürükleyebiliriz. Bunun yerine, kendisinin farkına varmasını ve değişime başlama evresini ona destek olarak, güdüleyerek birlikte aşabilirsiniz🌼