Ruh sağlığı bozukluğunun teşhisi fiziksel sağlıkta olduğu kadar kolay değildir. Ruh sağlığı bozukluğu daha sinsi ilerleyen bir süreçtir ve ruh sağlığımızın bozulabileceğine ilişkin potansiyelin varlığı ancak uzmanlar tarafından fark edilebilmektedir. Unutmayın ki eğer bir davranışınız günlük yaşamınızda eğitsel, sosyal, mesleki yaşamlarınızda aksaklıklar meydana getiriyorsa, bir davranışa gereğinden fazla zaman ve enerji harcıyorsanız bu durumda ruh sağlığınızda bir bozukluk söz konusu olabilir.
Peki, biz bu durumda kendimize nasıl yetebiliriz? Bu sorunun cevabı olabilecek maddeleri “Hayatı Evet Ama Formülü ile Yaşamak “ kitabından alıntılar yaparak aşağıda yorumladım.
- Size zarar verebilecek nesne veya davranışlardan uzak durun. Bunu yapamıyorsanız yakınınıza bu nesne veya durumlardan bahsedin ve bu süreçte size yardımcı olmasını sağlayın.
- Biliyoruz ki bağımlılık bir defadan bir şey olmaz diyerek düşülen büyük bir bataklıktır. Bu nedenle psikoaktif maddelerden uzak durun!
- Başarısız olabileceğiniz, başarı şansınızın çok düşük olduğu şeyleri yapmaktan kaçının.
- Yapabilirliğinizin yüksek olacağı şeyleri yapın çünkü bu egonuzu güçlendirir.
- Sizi mutlu edecek ulaşabileceğiniz hedefleriniz olsun. Ve bunun için kolay bir yol haritası belirleyin.
- Unutmayın ki hedeflere ulaşabilmek sabır gerektirir. Sabır hiçbir şey yapmadan beklemek değil elinden geleni ertelemeden en güzel şekilde yapabilmektir. Ve sabrın sonu tevekküldür.
- Sizi hedeflerinize ulaştıracak günlük ya da haftalık programınızı yaparsanız (günlük olmasını tavsiye ederiz) ve buna uyarsanız size öngörülebilirlik ve kontrol duygusu aşılayacaktır buda huzurunuzu sağlayacaktır.
- Gün sonunda yaptıklarınız ve yapmadıklarınızı belirleyip yaptıklarınızın size ne kazandırdığını gözden geçirin. Yapamadıklarınızı ise neden yapamadığınızı düşünün.
- Programda görevler arasında 30 dakika gibi bir süreyi kendiniz için ayırın bu süre zarfını etkin dinlenme, yürüyüş yapma, müzik dinleme veya söyleme tarzı hobileriniz ile doldurmak size faydalı olacaktır.
- Fiziksel sağlığınıza özen gösterin dengeli beslenin ve düzenli bir uyku alışkanlığınız olsun.
- Parlak ışık mevsimsel depresyonu önler. Bunun için güneşlenmek ve güneşlendiğiniz sırada içsel konuşmalarınızın olumlu olması çok önemli bir diğer etken.
- Bilinçaltımızdaki olumsuz düşünceleri bir kağıda yazıp yakmamız bizi ruhsal açıdan rahatlatacaktır. Veya içinizi birine dökemediğiniz durumlarda bir kağıda yazarak rahatlayabilirsiniz.
- Eğer hedeflerinize ulaşmak için çabalıyor ama yapamıyorsanız şu iki şeyi gözden geçirmenizi tavsiye ederim 1- beklentinizi düşük tutun 2- kendinize olan hoşgörünüzü artırın.
- Mesnevi, “doğru olmayanlarla tartılan eksikliğe düşer, aklı şaşar” demişti. Yaptığınız bir işi yüce bir değere atfederek yapmak tahammülümüzü arttırır.
- Miski tenine değil gönlüne sür!
Makale Kategorileri:
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik