Diyojen sendromu kişinin çöp ve gereksiz eşya biriktirmesine verilen isimdir. Sendrom, ismini kinik felsefenin öncüsü ünlü filozof Diyojen’den almıştır. Diyojen, toplumdan kendisini soyutlayarak yaşamayı seçen, kurallara ve düzene aykırı bir filozoftur. Diyojen sendromunu yaşayan insanlar da adını aldığı filozof gibi bir yaşam sürmektedir. Dış görünüşlerine önem vermedikleri, insan ilişkilerinden uzak bir hayatı seçerler. Bu bir tür davranış bozukluğu olarak da görülebilir. Genellikle sosyo-kültürel olarak iyi bir seviyede olan bu kişiler, önce çevresiyle iletişimi koparır ardından ise kendisine bakım yapmayı bırakarak, çöp toplamaya başlar. Bu süreç oldukça yavaş ilerlemektedir.
Genellikle yaş aralığına bakıldığında 65 yaş üstü kişilerde yani yaşlılarda görülür. Nedenleri arasında ise, yaşlıların yalnız kalma korkuları, unutkanlık, erken yaşlarda yaşanan stresin cevap vermesi ve beyindeki bazı bozukluklar sayılabilir. Ünlü bir doktor, diyojen sendromu yaşayan insanlar için, “Sokaklarda başıboş bir şekilde dolaşıp çöpleri karıştırırlar. Kendilerince anlamı olan bazı malzemeleri alıp evlerine götürürler. Ev içinde tam bir sefalet görüntüsü mevcuttur. Ağır bir koku hakimdir. Gıda artıkları arasında hayvan leşleri bile olabilir.” demiştir.
Peki Diyojen Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Diyojen sendromu, tedavisi oldukça zor hastalıklar arasında yer alır çünkü birey hastalığa direnir. Bu tip hastalarda çözüm, bir süreliğine klinikte yatmaktır. Direnç göstermeyen hastalar ise terapiye yönlendirilir ve terapi bazı hastalarda ilaçla desteklenir.