Aynadaki Kim?

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

Olmayan Kusurları Takıntı Haline Getirmek: Dismorfofobi

Beden dismorfik bozukluğu ya da bir diğer adıyla dismorfofobi, insanın aslında var olmayan ama zihninde var olduğuna inandığı bir kusurunu takıntı haline getirmesidir. Daha çok yüzdeki kırışıklık, burun, göz gibi nadir olarak da el, ayak gibi organların kişi tarafından beğenilmemesi ve kusur bulması şeklinde görülür. Dismorfik bozukluk psikolojik bir rahatsızlıktır ve günümüzde oldukça yaygın görülür. Dismorfik bozukluğa sahip insanlar genelde bu kusurlar için estetik gibi yollara başvururlar. Estetisyenler, onları psikiyatri servisine yönlendirdiğinde ise dismorfik bozukluğa sahip olmadıklarını iddia ederler.

Peki Beden Dismorfik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Bedenin bir bölgesindeki bir kusurun gereğinden fazla üstüne düşerek takıntı haline getirilmesi dismorfik bozukluğun başlıca belirtisidir. Dismorfik bozukluğa sahip insanlar aynaya bakmak istemezler çünkü kendilerini güzel bulmazlar. Bu yüzden dismorfik bozukluğa ayna hastalığı da denir. Kişinin kendinde bulduğu kusur günlük hayatındaki birçok işi yapmasına engel oluyorsa, bu takıntılar yüzünden içine çekilmeye, insanlardan uzaklaşmaya başlamışsa dismorfik bozukluğumuz ciddi bir hal almış demektir. Dismorfik bozukluk yabancılarda genelde burun, göz ya da saçtaki bir kusura yoğunlaşırken Türklerde genelde karın, kalça ya da bel çevresindeki bir kusurda yoğunlaşır. Ayrıca dismorfik bozuklukta sadece organ görünüşünün takıntı haline gelmesinden ziyade organın bir işlevinden de rahatsızlık duyulabilir. Mesela çok terlediğini düşünerek kalabalık ortamlara girmekten kaçınma ya da güneşin olduğu alanlara yaklaşmama ya da karanlıkta dışarı çıkmak gibi.

Dismorfik Bozukluğun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dismorfik bozukluğun nedeni tam olarak kesinleşmemiştir ancak çoğunlukla genetik yatkınlık olduğu görülmüştür. Dismorfik bozukluğun tedavisi için kesinlikle psikolojik destek şarttır ve ilaç tedavisiyle birlikte uygulanmalıdır. Kusurun gerçekte var olmadığını, kişinin zihninde kusuru takıntı haline getirdiğini bilişsel terapi ve bu takıntı davranışını düzeltmesi için de davranışsal terapi uygulanmalıdır. Eğer hastalık ciddi bir boyuta ulaşmış ise yatarak tedavi de uygulanabilir.

Dismorfik Bozukluğun İlgili Olduğu Hastalıklar Ya Da Neden Olduğu Durumlar;

  • Majör depresyon veya diğer duygudurum bozuklukları
  • İntihar düşüncesi
  • Anksiyete bozuklukları
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Yeme bozuklukları
  • Madde bağımlılığı

Makale Etiketleri:
· ·
Makale Kategorileri:
Psikolojik rahatsızlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir