Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

İlk defa John Todd tarafından gözlenmiş olan Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS), ismini çoğu kişinin bildiği o meşhur kitaptan almıştır. Bunun sebebi, hikayedeki olaylar ile sendromun birbirine benzer oluşudur. Ayrıca ufak bir bilgi daha verelim: Kitabın yazarı Carrol’un da bu sendromdan muzdarip olduğu bilinmektedir.

Bu sendroma aynı zamanda “Todd’un Sendromu” da denilmektedir. Çünkü, kendisi bu sendromu ilk kez gözlemleyen ve tanısını koyan kişidir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromuna sahip kişiler, cisim ve boyut algısından kaynaklanan bozukluklar yaşamaktadır. Bunlar; makropsi, mikropsi, telopsi, pelopsidir. Yani, kişi cisimleri olduğundan daha büyük/küçük ya da daha uzakta/yakında algılayabiliyor ve işitsel sorunlar da yaşayabiliyor. Bu terimlerin açıklamasını yazımın sonuna ekledim, böylelikle bilgi sahibi olabilirsiniz.

Alice Harikalar Diyarında Sendromunun belirtileri ise şu şekildedir:

  • Vücut imajını farklı algılama,
  • Hareketlerde asimetri,
  • Görsel algıda bozukluk (mikropsi, makropsi, telopsi, pelopsi, metamerhopsi)
  • Zaman algısının bozulması,
  • Dokunma duyusunda bozukluklar,
  • Ses algısının bozulması,
  • Lilliput halüsinasyonları

Sıralanmış olan bu semptomlar çoğunlukla geceleri ortaya çıkar. Bunun sebebi geceleri ışığın ve sesin azalmasıdır. Fakat, semptomların hepsi her hastada görülmeyebilir. AIWS sendromunun tam olarak nedeni bilinmemektedir ama çeşitli rahatsızlıkların sonucu ortaya çıktığı söylenmektedir. Bunlar; migren, epilepsi, beyin tümörü, beyin kan dolaşımındaki sorunlar vb. şeklindedir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde görülür. 20’li yaşlara gelindiğinde ise kaybolur. Nadiren de olsa bazı bireyler 20’li yaşlardan sonra bu sendromun belirtilerini gösterebilir. En iyi tedavi yolu dinlenmedir. Bununla birlikte uzmanlar aynı rahatsızlığa sahip bireylerle konuşmanın da kişiye iyi geldiğini ve rahatlattığını söylemektedir. İnternette ise bu amaca yönelik çeşitli sanal ortamlar mevcuttur. Kendi deneyimlerini, hislerini aynı rahatsızlığa sahip başka insanlarla paylaşmak psikolojik açıdan iyi gelen bir etkendir.

Sonuç olarak Alice Harikalar Diyarında Sendromu, biraz tuhaf ve kafa karıştırıcı gibi görünse de zararlı değildir. Birkaç günde defalarca görülebilir. Daha sonrasında hafta hafta ya da ay boyunca semptomlar yaşanmayabilir. Muhtemel olarak zaman geçtikçe semptomlar azalır. Erken yetişkinliğe ulaşıldığında ise tamamen kaybolabilir.

“Secret Garden (Sır Bahçesi)” adlı Kore dizisinde Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS) etkisi görülmektedir:

“Bu bir akıl hastalığı. Bir dürbünün yanlış tarafından bakıyormuşsun gibi. Bir peri masalında yaşıyormuşsun gibi. İlginç ve acı veren bir sendrom.”

Secret Garden

Mikropsi: cisimleri olduğundan küçük görme
Makropsi: objeleri olduğundan büyük görme
Metamerhopsi: cisimleri çok şişman, çok ince, kısa, uzun görme
Telopsi: cisimleri olduğundan uzakta görme
Pelepsiya: cisimleri olduğundan yakın görme

Makale Kategorileri:
Psikolojik rahatsızlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir