Agorafobi Nedir?

Tarafından yazılmıştır
Paylaş

Hepimizin korkuları vardır. Hatta bazıları oldukça ilginç gelir bizlere. Agorafobi de bu ilginç korkular arasında sayılabilir. Birçoğumuzun ilgiyle takip ettiği Kırmızı Oda dizisindeki Selvi karakterinin yaşadığı agorafobiyi hep birlikte inceleyelim.

Alan korkusu olarak adlandırdığımız agorafobi; kişinin kalabalık yerlerden, dükkanlardan, araba sürmekten veya kaçmanın zor olduğunu düşündüğü yerlerden uzak durmasıdır.  Çoğunlukla panik bozuklukla birlikte görülmektedir. Hatta çoğu zaman aynı belirtileri gösterebilirler. Ancak panik bozukluk ataklar halinde gelir. Agorafobi ise belirli bir alan korkusudur. Daha ileri duruma geldiğinde bireyin evi dışındaki tüm alanlara dağılabilmektedir. Agorafobi tanısı  panik bozukluğu olup olmadığına bakılmaksızın konur.

Kimlerde Görülür?

Agorafobi çoğunlukla otuzlu yaşlarda görülmekle beraber daha erken yaşlarda da görülebilir. Her yüz kişiden beşinde görülebilen agorafobi kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha sık görülmektedir. Peki agorafobi nasıl ortaya çıkar ve belirtileri nelerdir?

Bireyin genetik yatkınlılarının olması ve çevresinde bunu yaşayan kişilerle vakit geçirmesi sonucunda agorafobi riski artmaktadır. Ancak hastaların çok büyük bir bölümünde agorafobinin ortaya çıkması kişinin yoğun stres yaşadığı olayı izleyen ilk altı ay içerisinde gerçekleşiyor.

Belirtileri

  • Agorafobi yaşayan bireyler dışarı çıkmaktan kaçınır veya tek başına çıkamaz.
  • Kalabalık ortamlarda bulunmaktan rahatsız olur.
  • Yardım alamayacağını hissettiği, istediği zaman terk edemeyeceği ortamlara giremez.
  • Tiyatro ve sinema onlar için oldukça endişe verici olabilir.

 Ne Zaman Bir Uzman Yardımı Gereklidir?

Birey saydığımız belirtileri 6 aydan uzun süredir yaşıyor ve kontrol altına alamadığını hissediyorsa bir uzmana danışması gereklidir.

 Nasıl tedavi edilir?

Agorafobi genellikle tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Agorafobide bir psikoterapi türü olan bilişsel davranışçı terapi oldukça önemlidir ve çok sık başvurulur. Bireyler uzman kontrolünde korkularıyla yüzleştirilir ve kurtulmalarına önemli ölçüde katkı sağlanır.

 Bazı durumlarda EMDR terapisi de uygulanabilir.

Alan korkusu bireyi evden çıkamayacak hale getirmişse ilk başlarda internet üzerinden görüntülü konuşma yoluyla terapiler yapılır. Eğer daha ileri bir durumdaysa hastanelere yatış gerekebilir.

Son olarak; bu duruma örnek olarak “Agoraphobia”filmini de izleyebilirsiniz. Filmde buna değinilmiştir. Daha detaylı olarak incelemek isterseniz Kemal Sayar’ın “Ruh Hali” kitabını da okuyabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Psikolojik rahatsızlıklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir